onsdag 30. desember 2009

Fyrverkeri..en akseptabel risiko???Hvert eneste år blir mange mennesker skadet og det blir branner eller tilløp til branner på grunn av at vi skal kunne kose oss med fyrverkeri. Lover, regler, skikk og bruk, kultur osv gjør at vi i de fleste tilfeller kan føle oss trygge. Men det gjelder altså ikke nyttårsaften. Vi har data på mange skadde HVERT eneste år men det er ikke godt nok, det er med andre ord akseptert at dette skjer. Det er for meg helt uforståelig. Det er enkelt å gjøre en risiko og sårbarhetsanalyse på dette med ett ganske klart resultat: høy sannsynlighet og stor konsekvens. Ett steg i rett vei var jo å forby raketter med styrepinne men det er jo helt absurd at vi fremdeles får lov å bruke disse batteriene. Vi er en av få land i hele verden som får lov til dette. Er skadene akseptable fra disse?

Det store problemet er jo at folk ikke bruker fornuft og vett, de er gjerne på fest og er fulle, de tar ikke hensyn til vind osv. Dette blir neppe bedre av seg selv, hvorfor ikke forby alt da? Må vi ha disse for å få en bra nyttårsaften? Kan ikke det heller foregå en spektakulær offentlig oppskytning i regi av myndighetene? Det ville nok ha blitt mye vakrere på himmelen.

Men det er en ting jeg er glad for, at antall skadede har gått ned. Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap har ført statistikk:

De siste årene har antallet som har blitt skadet av raketter ligget på mellom 119 og 155. Ved siste nyttårsfeiring gikk antallet skader betraktelig ned. Antallet branner, branntilløp og andre skader ble også kraftig redusert.
Totalt ble det registrert 79 skader av ulik sort som var direkte forårsaket av fyrverkeri. Dette er det laveste antall skader på minst 12 år. Det ble registrert fire branner og ni branntilløp, mot henholdsvis 10 og 48 året før.
I tillegg til reduksjonen i antall personskader, ser det ut til at skadene er mindre alvorlige enn før. Raketter har i tidligere år forårsaket om lag 70 prosent av skadene.


Kos dere alle sammen på nyttårsaften, men vær forsiktig og ta vare på deres kjære!

Godt Nyttår

1 kommentar:

  1. Interessant at du tenker på dette. Jeg lurer på hvor mange skader det hadde vært om det ikke hadde vært fyrverkeri på nyttårsaften. Kan det ikke hende at når 70% av landet feirer nyttårsaften uten fyrverkeri, så blir det MER enn 70-80 skadde på landsbasis? Bodø har under én prosent av innbyggerne i Norge - og 70-80 skadde skulle tilsi én skadd i Bodø hvert år på nyttårsaften - hvis det fortsetter slik. I forhold til en ordinær helg så er det ikke ille. Jeg vet selvsagt ikke om det er færre fyllerelaterte skader pga vold og slikt på nyttårsaften, og/eller om det har sammenheng med fyrverkeri.

    Jeg tror bare at om det blir totalforbud, og man ser en dobling i antall voldsskader - så blir det veldig vanskelig å tillate fyrverkeri igjen uansett.

    SvarSlett