lørdag 11. desember 2010

18 uker

Vi har nå nådd 18 uker. Med mindre terminen blir endret på ultralyd neste onsdag. I går var vi hos jordmor for første gang. Det var en fin opplevelse, godt og endelig få snakke med fagfolk. Uke 18 er en spennende tid for de aller fleste gravide, det er da man får den eneste ultralyden fra det offentlige. Her sjekker de at alt er bra med den lille og man får en mer nøyaktig termin. Som sagt skal vi på onsdag, skulle ønske tiden gikk litt raskere.

Bilde og tekst fra babyverden:


Week18_19763.jpg
Fra 18 uker og 0 dager til 18 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 220 g
CRL: 13,5 cm
Full lengde: 18 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

OM BARNET

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 16 uker gammelt. Ørene stikker litt ut fra hodet og øynene når sin endelige plassering i ansiktet. Selv om øyelokkene forblir lukket en stund til, kan fosteret allerede blunke.

I tarmen samles avfallsstoffer, døde celler og fordøyelsesvæsker. Dette kalles mekonium og vil bli barnets første avføring.

Fingertupper og tær utvikler sine særegne avtrykk!

Nervene begynner å dekkes av et fettlag kalt myelin. Det gjør nervecelletransporten enklere og beskytter mot ubrutte impulser.

Blodsirkulasjonen er i full gang. Navlestrengen vokser og blir tykkere når blod transporteres med betydelig kraft gjennom den for å gi næring til fosteret. Immunsystemet begynner å virke denne uken og lager antistoffer.

Nå begynner fosteret å bli stort og sterkt nok til å sparke så hardt at du kan kjenne det. Noen kjenner spark allerede, andre må belage seg på å vente en liten stund. Som regel kjenner flergangsgravide spark tidligere, fordi de vet hva de skal kjenne etter.

TIL MOR

Tar du vare på deg selv følelsesmessig, tar du automatisk vare på ditt ufødte barn.

Vi vet at kropp og sinn henger sammen. Hva du trenger for å trives, er det bare du som vet. Det kan derfor være lurt å fortelle det til partneren din. Kan TID være et nøkkelord?

Massasje er deilig – og inneholder så mye. I vår kultur har vi dessverre ingen tradisjon på å gi gravide kvinner denne form for oppmerksomhet og omsorg. Massasje kan gi partneren din en god mulighet til å være nær dere begge.

Ettersom livmoren vokser strekkes huden over magen. Noen opplever å få strekkmerker. De kan også komme andre steder der huden strekker seg, for eksempel på baken og på brystene. Etter fødselen blekner de og kan bli mer sølvgrå. Olje og krem holder huden myk.

Enkelte tror at følelser og tanker kan overføres til det ufødte barnet, akkurat som lyder kan nå inn til livmoren. Det fortelles om kulturer der mødre forventer, og nærmest presser, familiens medlemmer til å oppføre seg på en slik måte at det ufødte barnet bare skal få lære seg vennlighet og god moral som det kan ta med seg inn i livet. Hvordan er det rundt deg?

Hva er din måte å beskytte dere på? Partneren din bør være en god beskytter for dere begge. Vet han at hans omsorg og kjærlighet gir dere begge gode vekstbetingelser?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar